De Morgenstond is gelegen in de voormalige veenkolonie Griendtsveen. De Peelwerkers dronken hier vanaf 1890 hun borrel en besproken daar het laatste nieuws.
Nu staat de Morgenstond bekend als een gastvrije plek waar een mooi glas bier wordt geserveerd. Juist omdat het er zo gewoon is, is deze plek zo markant...
Herberg de Morgenstond is het café wat door Toon Kortooms werd beschreven in zijn boek 'Dit zwarte goud':
"Toen de oude Lord aan onze kant van het kanaal de twaalf apostelwoningen had neergezet, groeide daar een klein gehucht, een vlek, een buurtschap van het dorp. Er vestigde zich, door de oude Lord daartoe aangezocht, een kruideniertje en er kwam een cafë. Geleidelijk aan breidde het gehucht zich uit".
Ter ere van het Toon Kortooms jaar (2016) serveert Herberg de Morgenstond de speciale Toon Kortooms-lunch. Een geweldige lunch gemaakt van verschillende producten uit de eigen streek, een verhaal apart. Maar ook voor een heerlijk diner biedt deze locatie voor ieder wat wils.
Prijsrange 3 gangen diner a la carte | €24,75 - €38,00 |
Stichter en naamgever van het dorp Eduard van de Griendt (1857-1935) is vereeuwigd in brons en kijkt trots in de richting van waar de turfwinning plaatsvond. Het beeld werd in 2010 geplaatst (ter ere van de 125e verjaardag van Griendtsveen) en is gemaakt door JeanMarianne Bremers.
Eduard van de Griendt was een van de zonen van Jan van de Griendt en stichtte samen met zijn broer Jozef de kolonie Griendtsveen rond 1885. Het hele dorp was eigendom van de familie en werd bewoond door turfstekers en andere werknemers van de Firma van de Griendt.
Op de kruising van de Lavendellaan/Kanaalweg treft u het bevrijdingskruis van Griendtsveen aan.
Het kruis is door Griendtsveense inwoners geplaatst ter herinnering aan de oorlog, de evacuatie van de inwoners van Griendtsveen, de verwoestingen in en rondom het dorp en de bevrijding.